Hoe staat het met het tabletonderwijs?

18 augustus 2014

Update over de ontwikkelingen van onderwijs voor een nieuwe tijd

Na de zomervakantie gaat het aantal scholen dat lesgeeft middels een iPad flink stijgen. Waren het eerst zeven scholen die het voordeel zagen van tabletonderwijs, zullen dit er rond september meer dan twintig worden.

O4NT

Steeds meer scholen geloven in de visie van de organisatie ‘onderwijs voor een nieuwe tijd’ (O4NT) onder leiding van Maurice de Hond. Kinderen kunnen volgens hen niet meer les krijgen zoals twintig jaar geleden. Er is een nieuwe generatie die vernieuwend onderwijs nodig heeft om straks aan te sluiten op een nieuwe en brede arbeidsmarkt.

Tijd voor innovatie

Dankzij een groep enthousiaste ouders gaat het opzetten van de nieuwe onderwijsmethode relatief gemakkelijk. De zogenaamde iSchool in Sneek groeit dan ook in rap tempo en heeft zelfs een wachtlijst voor het komende schooljaar.  De Hond gaf laatst aan dat hij een groep van 500 leerkrachten vroeg of kinderen goed worden voorbereid op de toekomst. Daar antwoorde slechts 20% van de leraren met ja op. Dat geeft volgens hem aan dat het nu tijd is voor nieuwe ideeën.

Ondersteuning

Leraren hebben vaak 25 of meer leerlingen in hun klas. Daardoor is het lastig om elk kind de juiste en passende aandacht te geven. Via iPad ondersteunend onderwijs kunnen kinderen meer zelfstandig en toch gestuurd werken. Diverse applicaties kunnen hen namelijk ondersteunen tijdens het leerproces. Er wordt dan ook duidelijk gemaakt dat tablets binnen het onderwijs slechts een hulpmiddel zijn, de docent blijft cruciaal. Daar komt bij dat ook een ander apparaat als hulpmiddel kan worden ingezet.

Volgende stap

Maurice de Hond wil nu een volgende stap zetten en kijken of zijn onderwijsplan ook in West-Europa door diverse scholen kan worden opgenomen. Momenteel is de organisatie bezig met het zoeken naar investeerders om het onderwijsplan op te schalen en internationaal uit te rollen. Volgens de Hond kan het lastig zijn om investeerders de overtuigen van het feit dat er met onderwijs weldegelijk geld te verdienen is.

Het verdienmodel van de iPadscholen gaat namelijk onder andere via software die beschikbaar wordt gesteld. Er zijn diverse afspraken met softwareproducenten . Daarbij worden er applicaties ontwikkeld die scholen graag afnemen bij de inzet van tabletonderwijs. Dit is niet verplicht wanneer scholen zich aansluiten bij O4NT, maar dit doen zij vaak wel.

Maurice de Hond denkt dat over twee a drie jaar wel meer dan 200 scholen intensief met tablets gaan werken. Hij geeft dan ook de tip aan leerkrachten om open te staan voor het tabletonderwijs en leerlingen te vertrouwen in het gebruik ervan.

Bron: marketingfacts.nl

MyExpo Menu

U bent niet ingelogd

E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?